Ungdommens kulturpris 2017 - Os kommune

Ungdommens kulturpris for Os kommune 2017 tildeles Elin Lovisa Backman og Kristoffer Langøien Skjelvik.

Ordfører Runa Finborud og kultursjef Anne Kristin Rødal delte ut prisen under utstillingsåpningen på UKM i Os samfunnshus, mandag kveld.

– Det var en stor glede å dele ut ungdommens kulturpris i Os kommune for 2017, forteller Finborud. Hun sier videre at formannskapet i år hadde bestemt at prisen skal deles mellom de to vinnerne. Det skjedde også i 2007. Til sammen representere prisvinnerne ei meget god bredde innenfor kulturområdet er noe av begrunnelsen for valget.

Elin Lovisa Backman
Den ene mottakeren av årets pris har vært elev ved kulturskolen og musikklinja ved Nord-Østerdal vgs, og gått videre til UKMs fylkesmønstring tidligere som medlem i vokalgruppa «Four little birds» og de har gledet tilhørerne med flott sang ved flere anledninger.

– Sånn sett skulle en kanskje tro at det er sang- og musikkfeltet som er bakgrunnen for at vedkommende får prisen. Men vedkommende har den senere tida gjort seg bemerka innen tradisjonshåndverk, og da spesielt strikking, sier Finborud, og fortsetter:

– Backman begynner å bli et kjent navn i strikkeverdenen, og har både ei hjemmeside og en instagramkonto som inspirer unge til å fortsette med et gammelt tradisjonshåndverk. Jeg var inne på kontoen senest i dag, og hun har 7200 følgere der. Hun når ut til et bredt publikum, lokalt så vel som nasjonalt og internasjonalt. Vedkommende utvikler egne oppskrifter. Hun er kreativ og viser ei ståpå-vilje, bruker mye tid og satser på interessen sin og tar ibruk moderne plattformer. Drømmen er å kunne starte opp egen bedrift på sikt.

Kristoffer Langøien Skjelvik
Langøien Skjelvik var forhindra fra å være tilstede mandag, da han var på vei til Estland for å gå sesongen siste renn i IBU-cupen. Senest torsdag i forrige uke tok han er sterk 5.plass i IBU-cupen i Finland. I starten av februar ble det seier. Og i 2014 ble han Norgesmester og kongepokalvinner etter seier under fellesstarten. Han har i tillegg vunnet Norgescupen sammenlagt for juniorer flere ganger. Han har satsa målretta på skiskyting i mange år, og tilhører nå Team Mesterbakeren. Juryen mener han er et kjempeforbilde for alle aktive skiskyttere på Os og Røros.

– Han er aktivt interessert i hvordan det går med de yngre, lokale utøverne når han er hjemme igjen og de treffes på trening, forteller en entusiastisk ordfører.

På vegne av Kristoffer sa mor Liv Elin Langøien at sønnen takket veldig for prisen, at han er stolt av å være osing, og glad for støtten fra bygda.

– Gode rollemodeller
– Begge prisvinnerne er to flotte ambassadører for Os og gode rollemodeller for ungdommene våre. Og verdige prisvinnere, påpeker Finborud.

Les også sak i Arbeidet Rett her

Se hva som skjer videre i Vintervukku

Fakta:
Ungdommens kulturpris har blitt delt ut fem ganger tidligere. Prisen deles til ungdom, enkeltpersoner eller grupper, som gjennom sin innsats har bidratt som positive forbilder for andre ungdommer og som har gjort seg bemerket innenfor det kulturområdet de har valgt å satse på. Kandidatene vurderes innenfor hele kulturområdet, som sang- og musikk, bildende kunst, kunsthåndverk, dans, litteratur, teater, film og idrett. Ungdommens kulturpris er på kr 10.000 med diplom. Det er formannskapet som bestemmer hvem som skal få prisen.