Blog

Aktuelt, Helse og omsorg

Gratis HPV-vaksine til kvinner født 1991 og senere

Gratis HVP-vaksine Os kommune

Alle kvinner født 1991 og senere har fra høsten 2016 fått tilbud om gratis vaksine mot humant papillomavirus (HPV-vaksine) gjennom et to-årig vaksinasjonsprogram.

Vaksinen anbefales til unge kvinner for å forebygge livmorhalskreft og forstadier til livmorhalskreft forårsaket av HPV-infeksjon.

Les mer i informasjonsbrosjyre 

Seksuelt overførbart 
HPV-infeksjon er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen i verden. De fleste som er seksuelt aktive blir smittet i løpet av livet, de fleste i ung alder. Infeksjonen er som regel ufarlig og går over av seg selv, men noen får en vedvarende infeksjon som på sikt kan føre til livmorhalskreft.

Livmorhalskreft 
Hvert år får om lag 300 kvinner i Norge livmorhalskreft og 65-100 dør av sykdommen. Vaksinen kan gi beskyttelse selv om man har debutert seksuelt.

Tre vaksinedoser  
HPV-vaksine har vært en del av barnevaksinasjonsprogrammet til jenter i 7.klasse siden 2009. Fra høsten 2016 kan uvaksinerte kvinner født 1991 og senere også få tilbud om gratis HPV-vaksine. Tilbudet er midlertidig og varer i en toårsperiode fra høsten 2016. Vaksinasjonen består av tre vaksinedoser gitt i løpet av 6-12 måneder og må derfor startes opp innen utgangen av 2018.

Program for Os Helsestasjon 
Tilbudet er åpent ut 2018. For spørsmål om vaksinen og timebestilling ta kontakt med helsestasjonen på tlf 62 47 03 57 / 62 47 03 55, eller mail sigrun.aa@os.kommune.no.

Mer informasjon om HPV og HPV-vaksine finner du på Folkehelseinstituttets nettside:
www.fhi.no/hpv-vaksine

Les mer i informasjonsbrosjyre 

X