Blog

Kølbrennardagan – kølbrennning gjennom histore, miljø, litteratur og musikk

Mange har spurt om billetter til arrangementene. Billetter til Hembygda torsdag kveld, Kølbrennarpuben fredag kveld og konsertene med Erik Lukashaugen og Sønvis lørdag kveld kan kjøpes på Ticketmaster og ved inngangen. 

Oppdatert program, lenker til billettkjøp og informasjon finner du her. 

Det er jubileumsår for Verdensarven Røros bergstad og Circumferensen, og Nørdalen natur- og kultursti setter fokus på kølbrenning i vår lokale historie. Vi brenner kølmile, det blir konserter, aktiviteter, skoleprogram og foredrag rundt denne viktige og interessante virksomheten.
• Hvordan foregikk kølbrenninga?
• Hvorfor var den så viktig for Røros kobberverk?
• Hva måtte til av ressurser og redskaper, og hvilke konsekvenser hadde den for samfunn og klima?

Kølbrennardagan 2020 foregår i Nørdalen 16.-20. september. Her vises hvordan ei kølmile blir tilrettelagt og brent, der en dugnadsgjeng har stått for det omfattende forarbeidet gjennom hele sommeren. Under brenneprosessen vil det hver dag være arrangementer med kulturelt og faglig innhold; konserter, foredrag, litteratur og musikk med tilknytning til kølbrenner-prosessen. Det blir også servering underveis, familiedag med aktiviteter for barn, opplegg for og med skolene i Os og Røros, gudtjeneste, bokbad og kølbrennerpub – for å nevne noe. Programmet finpusses i disse dager, og oppdateres på Facebook-sida til Kølbrennardagan her / Hva skjer
Billetter kan kjøpes på Ticketmaster i god tid før arrangementene.

Høydepunkter i programmet – ved siden av selve milebrenninga – er bl.a.

  • Konserter med Sigrid Stubsveen og Anders Lillebo, Sønvis, Os mannskor og Erik Lukashaugen•
  • Foredrag av Knut Wolden, Jon Holm Lillegjelten og Steinar Moldal, og bokbad med Asbjørn Ryen
  • Historiske tablåer og konserter ved Os kulturskole og elever fra Os og Røros skoler
  • Kølbrennarpub i Os samfunnshus

Vel møtt til Kølbrennardagan 2020!
Kølbrennardagan arrangeres i samarbeid med Os kommune, Verdensarvsenteret Røros, Anno museum Nord-Østerdal, Glommen Mjøsen Skog, Os kulturskole, skolene i Os og Røros, og frivillige.

Sponsorer: Norsk kulturråd, Sparebankstiftelsen, Tolga-Os sparebank, Landslaget for lokalhistore, AMEDIA / Arbeidets Rett, Rørosbanken og Os kommune.

X