Os Helsehus – hverdagsbygget for alle innbyggere

arkitetkttetning av helsehuset

Os Helsehus - hverdagsbygget for alle innbyggere

Tjenestetilbudet innen fysisk og psykisk helse i Os kommune er nå samlet i et hus; Os helsehus, med felles inngang til helsestasjon, legekontor, rus og psykiatri og fysioterapi. Det er Os kommune stolt av. Vi håper at dette bidrar til at vi ser likt på fysiske og psykiske sykdommer framover.  I åpningstalen sa ordfører at om du sliter med vonde tanker, eller et vondt kne, så skal det gå for det samme i møtet med helsevesenet.

Os helsehus ble offisielt åpnet 22.august 2024.

bilde fra åpningenOS helsehus er prosjektert av Norconsult AS ved arkitekt Åsulv Reppesgård.  Ansatte, som skal bruke huset, har vært delaktig i prosjektering og gitt mange innspill. Totalentreprenør er Os Entreprenør AS. Kostnadsramme er 33 millioner kroner.

Ordførers tale ved åpningen

 Velkommen til åpninga av Os kommune sitt praktbygg innen helse.

Det er et stort løft for Os kommune og få samla så mange helsetjenester under samme tak. Det bidrar til et styrket fagmiljø og bedre arbeidsmiljø, effektiv drift og ikke minst kort veg til de forskjellige tjenestene for innbyggerne. Dette er et hverdagsbygg vi skal benytte oss av fra vugge til grav.

Her har vi nå fått samla viktige tjenester som før var spredt rundt omkring, helsestasjonen, som var på kommunehuset. Tjenesten for rus og psykiatri, som i det siste har vært i meieribygget. Fysioterapi som har vært landflyktig på Røros og legekontoret som helt til det siste har måttet holdt ut i huset fra 1976 til dette sto klart.

Når vi kikker bort på det gamle legekontoret kan vi vel være enig i at vi fortjener et nytt hus. Opplysninger henta fra formann i byggekomiteen, Steinar Simensen, ble legekontoret bygd som kombinert legebolig og helsesenter, ble det tegna av en lystig arkitekt fra Trondheim, antakelig den samme som tegna skola her på Os. Et så stort oppdrag at kommunen fikk tegninga av legekontoret attpå att…

Det var lytt mellom romma, og takhøyda inne var for lav, som arbeidstilsynet skriv i et brev vi fant i arkivet fra 1976: sitat: «ved en inspeksjon på byggeplassen 1.juni dette år ble en oppmerksom på at kommunen bygger et helsesenter i Os sentrum…. – en har bl.a. merket deg at takhøyden i arbeidsrom ligger under minimumskrav….» sitat slutt.

 

bilde av potetkurv Videre var potetkurver fast inventar frem til for få år siden, for huset var ikke utstyrt med oppvaskmaskin, så sølkoppen ble brakt over garden og inn på kommunehuset i nevnte kurver.

 

 

At fysisk og psykisk helse nå ses mer i sammenheng er svært viktig, god folkehelse innebærer både at vi er i god fysisk form og også at vi har det bra med oss sjøl. Psykisk helse er det dessverre fortsatt mye tabu omkring. Jeg mener at om du sliter med vonde tanker, eller et vondt kne, så skal det gå for det samme i møtet med helsevesenet.

No har vi bygd et nytt hus og her håper jeg takhøyden er stor.

Å ha det litt nytt og fint rundt seg betyr mye, både for de som har dette som sin arbeidsplass og for oss som skal benytte oss av tjenestene. Os kommune har investert stort innen helse og omsorg de siste årene. Helsehuset er en veldig synlig investering, men det er også investert store summer på Verjåtunet og innen tjenesten for funksjonshemma. Til sammen har vi investert ca 80 mill i helse siste fem år. Dette for å rigge oss for framtida, og møte de behova som kommer.

 

Ordfører takker arkitekt ved Nordconsult og Os entreprenør for godt utført arbeid, og gratulerer ansatte og brukere med et flott og moderne hus!

 

Litt informasjon om bygget som et bærekraftig bygg med bruk av tre

  • Os Helsehus representerer et viktig skritt mot å oppfylle kommunens klima- og energiplan
  • Bærekraft var en sentral faktor i anbudsbeskrivelsen og andelen tre i konstruksjoner ble vektlagt med 20 %
  • Alle veggene er utført i tre innvendig og utvendig
  • Taket er konstruert av tre og isolert med trebaserte materialer
  • Bruk av naturlig grånende tre på ytterkledning gir unikt og levende preg
  • Bygget er preget av myke linjer som er tenkt skal skape en mer komfortabel følelse for de som besøker bygget
  • Bygget tilbyr et godt innemiljø med rikelig dagslys gjennom lysluker og store vinduer i flere rom
  • Bygget har brønnpark
  • Det er remonterbare takelementer som er tilnærmet 100 % resirkulerbare
  • Os helsehus ble nominert til årets trebyggeri 2023 grunnet brukervennlig arkitektur, bærekraft og høy treandel
X