Landbrukskontoret har mange varierte oppgaver og det kan være mange ulike henvendelser om ulike tema. Her har vi samlet noen tema som kan være av interesse, slik som bufe på jernbanen, funn av døde dyr, vegetasjonskart, reindrift, avløserlag mm.
Her kan du finne diverse informasjon om aktuelle tema
Tamreindrifta reguleres av Reindriftsloven, som blant annet omhandler beite- og flytterett, retten til gjerder og anlegg, krav til intern organisering og forholdet til andre brukere. I tillegg er det flere andre lover og forskrifter som direkte eller indirekte berører reindriftsnæringen.
Forvaltningsmyndigheten for reindrift er lagt til Statsforvalteren i Trøndelag, og du kan lese mer på deres hjemmesider. Henvendelser angående reindrift rettes hit.
I våre kommuner finner vi Gåebrie sitje (Riast-Hylling reinbeitedistrikt) og Fæmund sitje (Femund reinbeitedistrikt).
Informasjon om skadde/døde dyr kan rettes til Lars Aage Brandsfjell ( leder Gåebrien sitje ) eller Inge Danielsen (leder Fæmund sitje).
Landbruket står sterkt i Os kommune med en stor andel sysselsatte innen primærnæringene, og av våre kommune den største produsenten. Landbruket er grovfôrbasert med melk- og kjøttproduksjon på storfe og småfe, og fagmiljøet er godt. Omkring halvparten av melkeprodusentene driver fortsatt aktiv setring, med utstrakt bruk av utmarksbeite. Seterdalene er frodige og utmarksbeitene er av svært god kvalitet.
Røros kommune har et allsidig næringsliv. Antall personer sysselsatt i landbruket utgjør en mindredel , og er forholdsvis lavt i forhold til den totale arbeidsstyrken i Røros. Det må likevel fremheves at Røros kommune er en betydelig jordbrukskommune, jevnfør f. eks. dyre- og arealtall fra våre nabokommuner. Melk er som ellers i regionen den dominerende produksjonen, etterfulgt med sau, ammeku, verpehøns, hjort og slaktegris. De store utmarksressursene i Røros har et veldig stort potensiale for utvidelse av landbruket i kommunen.
Landbruket er en viktig næring i Holtålen kommune. Over 99 % av aktive jordbruksarealer nyttes til grovfôrdyrking. Sauehold er den vanligste driftsformen, fulgt av melkeproduksjon, storfekjøttproduksjon og kyllingproduksjon. De gode utmarks- og fjellbeitene utgjør en verdifull jordbruksressurs.
Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) har kartløsninger som viser svært mye arealinformasjon. Du finner kartene her.
Du kan her finne ulike markslag (AR5), arealtyper på myr, erosjonsrisiko, jordressurs, helling, vegetasjonskart osv. Under bakgrunnskart finner du flere valg, inkludert nye og historisk flybilder. Under Andre kartlag finnes det i tillegg en rekke kartlag fra flere leverandører. Her finner du alt fra kulturminner,rødlistede arter, naturtyper til basisdata som eiendomsgrenser, gårds- og bruksnummer, overflatemodell og terrengmodell. Disse kan legges oppå og vises sammen med gårdskart-kartene. Les mer om kartlagene ved å trykke på i-en bak navnet i lista. For noen tema er det ikke dekning for våre kommuner. Jordsmonnskartlegging er planlagt å komme i løpet av noen år. Prøv deg frem!
Os Avløserlag
Adresse: Søstergata 9, 2550 Os i Ø.
Daglig leder: Oddveig Ryen Huseby, tlf. 62 47 01 02
E-post: oddveig.ryen.huseby@vekstra.no
Landbrukstjenester i Gauldal og Røros
Adresse: Osloveien 14, 7374 Røros.
Daglig leder: Marit Valseth Evavold, tlf. 469 38 573.
E-post: ltgr@n-lt.no
Landbrukstjenester i Nord-Østerdal
Adresse: Meierigata 3, 2500 Tynset.
Daglig leder: Jan Klemmetvold, tlf. 62 47 14 25.
E-post: lbno@n-lt.no
Os
Os Bondelag
Dalsbygda Bondelag
Tufsingdalen Bondelag
Os Bonde og Småbrukarlag
Os Sau og Geit
Os produsentlag
Røros
Rørosbygdenes bondelag
Røros bonde- og småbrukerlag
Røros Sau- og geiteavlslag
Rørosbygdenes skogeierlag
Glommen skogeierforening (alle kommuner)
Holtålen
Ålen Bondelag
Haltdalen Bondelag
Eidet Bonde- og Småbrukerlag
Holtålen Skogeierlag
Røros- og Holtålen produsentlag
Holtålen Sau og geit
Ålen sau og geit
Her kan du finne lenker til aktuelle kommunale planer som omfatter landbruket i de tre kommunene:
Os kommune
Røros kommune
Holtålen kommune
Velkommen til oss!
Som ny bruker er det mye å forholde seg til, og det er ikke alltid like lett å få en oversikt. Norges bondelag har laget et hefte som gir en god innføring og orientering om å være ny bonde eller skogbruker. Denne kan du finne her. Heftet er fra 2015, og husk at regelverket endrer seg fort, så det kan ha kommet nye retningslinjer eller ordninger.
Ta gjerne kontakt med oss for en prat!
I våre tre kommune er det mange dyr på utmarksbeite. Dyreeierne er pålagt å se til dyrene sine minst en gang i uka, men det kan være vanskelig å lokalisere og finne alle dyrene. Særlig om de er skadde og gjemmer seg unna. Det er mange årsaker til at dyr dør i naturen, det kan være både sykdommer, uhell eller rovdyr. I mange beiteområder står det oppslag med kontaktinformasjon ved innfallsportene/p-plasser.
Om du finner et skadet eller dødt husdyr
Om du finner død eller skadet tamrein: ta kontakt med reindriftsnæringa (Inge Even Danielsen eller Lars Aage Brandsfjell).
Om du kjører på, eller ser skadet hjortevilt: ta kontakt med politiet på 02800
Bane NOR Trøndelag har opprettet et beredskapsnummer der man kan ringe inn og varsle om bufe på jernbanen. Formålet er å redusere og forhindre unødvendige påkjørsler av husdyr.
Dette bør dyreeiere gjøre:
Bruk av beredskapsnummeret:
BEREDSKAPSNUMMER: 481 78 861